West Algarve

Het westen, de Costa Vicentina is een 90 kilometer lange kuststrook met ruige kliffen, mooie baaitjes en rustige dorpjes. Een natuurreservaat langs de kust.

Stranden aan de west-kust zijn Praia da Amoreira, Praia Monte Clerigo, Praia de Arrifana en Bordeira. Deze stranden ten westen van Sagres zijn absoluut de meest imposante van de Algarve en het minst bedorven. Dit is een kust voor individuele reizigers en echte surfliefhebbers. De stranden zijn groot en zelden druk. Als op zomerse dagen de wind gaat liggen en de zee kalm is, behoren ze tot de ideale stranden van Europa.

De volgende dorpjes zijn een bezoek waard:
Odeceixe, een kleine vissersplaats met een paar winkels en restaurantjes.

Aljezur, de oude helft van Aljezur, naast de rivier, is de moeite waard. Hier onder oude bomen, tussen twee bruggen, zijn veel cafés en een restaurant. Haal een plattegrond bij het toeristenbureau aan het naburige plein. Op een paar minuten lopen vindt u de resten van een 10 de-eeuwse Moorse burcht.

Sagres De ligging van het Fortaleza (fort) had niet imposanter gekund en was bij uitstek geschikt als beginpunt voor de 15e eeuwse ontdekkingsreizen, gefinancierd door Hendrik de Zeevader. Het staat op een smalle landtong, 60 m boven de woeste golven, en kijkt uitdagend over de Atlantische oceaan naar de Nieuwe Wereld. Vanaf het Fortaleza kronkelt de weg 6 km lang om de kaap naar de Cabo de São Vicente (het einde van Europa). Het is het meest westelijke punt van het Europese vasteland, bij zeelieden vroeger bekend als “o fim do mundo” (het einde van de wereld).

Verder naar het oosten ligt Salema, een voormalige vissersplaats. Aan het einde vande kleine promenade in het dorp liggen nog steeds de vissersbootjes, vrolijk gekleurd en repareren vissers hun netten. Het is een dorp met enge straatjes en restaurantjes en barretjes.

Lagos heeft ondanks het grote aantal vakantiegasten zijn eigen karakter en elegantie weten te behouden. Het winkel- en uitgaanscentrum is zeer levendig. In de uitgebreide voetgangerszone heeft men geen last van het gemotoriseerde verkeer. Te bezichtigen: Praca Infante D. Henrique, Santo Antoniokerk, het voormalige fort, haven. Rondom Lagos bevinden zich veel kleine strandjes, een ervan is Praia da Dona Ana, een ander het langgerekte Meia Praia strand.

Praia da Rocha is de oudste badplaats van de Algarve. In de jaren 30 kwamen hier vooral rijke Engelsen. Tegenwoordig komen er meerdere nationaliteiten en zijn hier veel (hoge) appartementen te vinden. Het strand is prachtig. In de haven van Praia da Rocha liggen veel jachten en zeilboten. Maak een tocht langs de prachtige kust met een boot.

Portimão de belangrijkste vissershaven van de Algarve voor aanvoer van sardines, tonijn en kabeljauw, zet zich als het ware voort in Praia da Rocha. Deze stad is zeker een bezoek waard.

Carvoeiro met zijn steile rotsen met schilderachtige witte huizen, terwijl vissersboten toeristen vervoeren van en naar Algar Seco en naar stranden in het oosten. Ook ten oosten van Carvoeiro ligt een reeks idyllische stranden en inhammen. Zeer de moeite waard is een wandeling over de klippen vanuit Benagil.