Oost Algarve

De Sotavento, de Oost Algarve loopt ongeveer vanaf Faro in het westen, tot aan de Guadiana de grensrivier met Spanje in het oosten. In het noorden begrensd door het bergland: de Serra de Calderão en de Serra de Alcaria do Cume. Tussen bergen en kust strekt zich een lieflijk glooiend heuvellandschap uit.

Hier bestaat het kustgebied uit eilandjes, zandbanken en lagunen. In een deel van de Sotavento bereikt men de zandbanken met een bootje, het eiland bij Faro is met het vasteland verbonden door een brug en in het meest oostelijke deel grenst de zee wel direct aan het vasteland.

Toerisme vindt u hier alleen in een paar kleine vissersplaatsjes aan de kust, met als enige iets grotere uitschieter het bijna tegen de Spaanse grens gelegen Monte Gordo met zijn lange brede zandstrand.

Wat betreft dorpen en stadjes is daar allereerst Tavira. Een brug met 7 bogen leidt over de rivier naar de kleurrijke huizen van dit stadje. Aan de oever van de rivier de Gilão ligt het stadspark, dat deel uitmaakt van het Praca da Republica. Dit plein vormt het centrum van het stadje. Tavira nodigt uit tot heerlijk slenteren door de steegjes, een van de 30 kerken te bezoeken, vis te kopen in de markthal of gewoon een bica te drinken op een van de vele terrasjes.

Niet ver bij Tavira vandaan ligt Santa Luzia. Een nog oorspronkelijk vissersplaatsje met verschillende goede (verse vis)restaurantjes aan de kade.

Olhão, een van de grotere plaatsen, heeft een Moors aandoende binnenstad. Interessant zijn ook de levendige markthallen aan de kade.

Hoewel Faro als hoofdstad van de Algarve iets drukker is, is het ook een bezoekje waard. De Cidade Velha (oude stad), de voetgangerszone met zijn winkeltjes, een prachtige kathedraal en verder natuurlijk overal cafeetjes en restaurantjes.

Oostelijk van Tavira ligt het kleine Cacela Velha, een oud "roversnest" dat, gelegen boven de lagune, een fantastisch uitzicht biedt over de Ria Formosa en de kust.

Helemaal in het oosten, gelegen aan de Rio Guadiana ligt Vila Real de Santo António. Een levendig stadje met zijn vele winkels. Leuk om te bezoeken. Vanuit Vila Real kunt u de veerboot nemen naar het Spaanse Ayemonte, een aanrader!

Vanuit Vila Real/ Castro Marim kunt u langs de rivier de Guadiana omhoog rijden naar Alcoutim, een rit met mooie vergezichten. Alcoutim ligt in het noord-oosten van de Algarve.
Een veerbootje brengt u naar het Fort van Sanlúcar de Guadiana aan de overkant van de rivier in Spanje.