Centraal Algarve

De Barlavento begint aan de Cabo de São Vicente (bij Sagres) en loopt tot iets voor Faro.
De Barlavento heeft een prachtige steile kust. Terwijl de kust bij Albufeira nog een hoogte heeft van 30 tot 50 meter, wordt zij in westelijke richting steeds hoger, tot 11 meter in de buurt van Lagos en 150 meter bij de Torre de Aspa aan de westkust.

Sommige rotsformaties staan geïsoleerd in het water, andere vallen op door zeer bizarre vormen. De zee schuurde tunnels uit van soms 100 meter lang en schiep talrijke natuurlijke grotten en bogen. De meeste grotten zijn alleen vanuit zee te bereiken. Verder zijn er veel intieme baaien met kristalhelder water. De stranden zijn van fijn zand.
Er zijn, zelfs in het hoogseizoen, altijd nog verlaten plekjes aan het strand en in de baaitjes te vinden.

Vlakbij Faro liggen de jet-set plaatsen Quinta do Lago en Vale do Lobe. Hoewel deze twee naburige vakantieoorden heel verschillend zijn, zijn hun sfeer en karakter vrijwel hetzelfde. Ze bieden luxueuze accommodatie op terreinen met gazonsproeiers voor gasten die rust, privacy en toegang tot de beste golfbanen van de Algarve willen hebben. Als u andere activiteiten zoekt, is tennis een goed idee en paardrijden is een uitstekende manier om woestere landschappen te zien. Zowel Quinta do Lago als Vale do lobo heeft prachtige zandstranden aan de blauwe oceaan.

De volgende plaats is Vilamoura een geheel nieuw stadje (in 1974 uit het niets begonnen) met bungalows en villa’s, die voor een deel in de Moorse stijl gebouwd zijn. Villamoura is één van de grootste vakantieoorden van Europa. In het hart ligt een jachthaven, omgeven door luxueuze hotels, het Vilamoura casino, luxueuze vakantiewoningen en mooie golfbanen, Het heeft 2 stranden op loopafstand: Praia da Falésia en Praia da Marina. Vilamoura heeft talrijke mogelijkheden voor de vakantieganger: er zijn talrijke sportvoorzieningen en een groot aantal recreatieve mogelijkheden.

Vanaf Vilamoura richting westen begint eigenlijk pas echt de rots-Algarve, zoals de Barlavento ook wel genoemd wordt.

Het van oudsher schilderachtige vissersplaatsje Albufeira wordt door veel toeristen bezocht. Het is een badplaats met veel terrasjes, restaurantjes, bars en discotheken. Het is een stadje met sfeer, misschien wordt de charme van Albufeira wel bepaald door het samengaan van oud en nieuw. Albufeira is nog steeds een bezoek waard, heerlijk slenteren door de oude dorpskern net zijn smalle straatjes en daarna een drankje op een terras met uitzicht op zee.

Al een paar kilometer uit de kust wordt het rustig. Hier heeft de Algarve zijn oorspronkelijke karakter grotendeels weten de behouden. Een prachtig glooiend landschap, dat verder naar het noorden overgaat in de heuvel- tot bergachtige Serra de Caldeirão en de Serra de Monchique. De begroeiing bestaat uit bossen met eucalyptus- en kastanjebomen, maar ook veel pijnbomen, steeneiken en kurkeiken.
In het heuvelland wisselen sinaasappel-, citroen- en olijfboomplantages zich af met agaves, vijgenbomen en palmen. Karakteristiek voor het landschap is de johannesbroodboom die hier, door de vele uren zon en het milde subtropische klimaat, ideale omstandigheden vindt om te gedijen. Vooral in het voor- en najaar is dit gebied één groene oase, en altijd is ergens in de verte de blauwe oceaan te zien.

Vanuit alle richtingen ziet men de Serra de Monchique, met als hoogste punt de 902 m hoge Fóia. De Serra de Monchique is een prachtig wandelgebied met subtropische flora: eucalyptus, olijfbomen, sinaasappelbomen, bananenplanten etc. Mooi is het om een tocht te maken door de Serra de Caldeirão met schilderachtige plaatsjes als Querença, Salir en Alte.

Een bezoek waard in het binnenland zijn ook plaatsen als Loulé en Silves.
Loule, dit stadje is vooral bekend door zijn weekmarkt (op zaterdag). Deze wordt gehouden in en rond de markthallen. Leuk om te zien, maar Loulé is ook zeker de moeite waard op een andere dag van de week, als het niet overspoeld wordt door auto’s en toeristen. Gaat u toch op zaterdag zorg dan dat u vroeg bent!

Net buiten het stadscentrum, op een hoge heuvel boven de hoofdweg van Albufeira, staat de nieuwste kerk van Loulé: Nossa Senhora da Piedade. Het is een verrassend wit raketachtig bouwwerk dat elk moment lijkt te gaan opstijgen. Ernaast is een kleine kapel uit de 18e eeuw. Van hieruit hebt u een prachtig uitzicht over de kust.

Silves, dit stadje ligt aan de voet van de Serra de Monchique. Het is een stad die door toeristen meestal niet als verblijfplaats wordt gekozen en juist hierdoor treft men in de straten nog het echte Portugese leven aan. Vooral het bovenste deel van de stad heeft aardige pleinen met banken die een uitzicht bieden op de rivier beneden. Het Castelo de Silves heeft nog een moorse stijl, nu is het weinig meer dan een skelet maar tijdens een wandeling over de muren heeft u een fraai uitzicht over de omgeving. De kathedraal (de oudste kerk van de Algarve) is ook een bezoek waard. In het lage stadsdeel bevinden zich langs de rivier veel cafés en eethuisjes. Hier is ook de markthal.